Національно-патріотичне виховання учнів

Національно-патріотичне виховання – це сфера духовного життя. Духовність не існує поза національною свідомістю. Вона не дається дитині у готовому вигляді.
Погляньмо правді у вічі. За роки незалежності України яскраво проявилися негативні наслідки відсутності належного патріотичного виховання.

Якщо раніше наші діти мали хоч якісь ідеали, соціальні орієнтири, то тепер кіно, телебачення, інтернет виставляють героями гангстерів, сумнівних суперменів, що негативно впливає на формування свідомості молодих громадян України.

Наші діти соромляться бути м'якими, добрими і ввічливими, сприймаючи недоречність і шанобливість щодо інших людей як ознаку недосконалості й відсталості. Натомість вони готові кинути виклик будь-кому, виявити брутальність, зухвалість і нахабство.

Нам варто пам'ятати крилатий вислів польського письменника Бруно Ясенського, який говорив, що не треба боятися ворогів – у гіршому разі вони можуть тебе вбити. Не бійся друзів – у гіршому разі вони можуть тебе зрадити. Бійся байдужих – вони не вбивають і не зраджують, але тільки з їхньої мовчазної згоди існують на землі і  зрада, і вбивство.

Ось чому, патріотизм сьогодні є нагальною потребою і для людей, і для держави.

Тому виховна робота планується так, щоб сприяти становленню особистості як творця і проектувальника життя, гармонізації та гуманізації стосунків між учнями і педагогами, школою і родиною.

Важливу роль у цьому відіграє позакласна робота. Її мета полягає у задоволенні інтересів і запитів дітей, розвитку їх творчого потенціалу, нахилів і здібностей у різних сферах діяльності та спілкування. А пріоритетним напрямком виховання дітей та молоді є національно-патріотичне виховання